recept 14/9
Kramad tomatsallad med mozzarella
Antal portioner: 4
Ingredienser
1 st skalad schalottenlök1 ask cocktailtomater
4 st ansjovisfile samt 2 msk ansjovis spad
rivet skal och saft från ½ citron
3 msk kallpressad rapsolja
250 g mozzarellakulor
svartpeppar på kvarn
20 g färsk dill
Någon form av surdegsbröd, grekiskt el lantbröd
Gör så här
1. Sätt ugnen på 225 grader. Halvera tomaterna och lägg i en skål. Skiva löken och blanda med tomaterna. Blanda i citronzesten, saften, honungen och oljan. Smaksätt med salt och svartpeppar.
2. Krama järnet i 30 sek. Skiva upp mozzarellan och häll tomatblandningen över.
3. Skär brödet i kuber, blanda ner. Strö över dillen
Bakad koljafilé med morötter, kalamataoliver och silverlök
Antal portioner: 4
Ingredienser
800 g koljafilé, färsk eller tinad fryst sejfilé1 hel citron
2 krm flingsalt och ½ krm vitpeppar
1 skalad silverlök
1 dl kalamataoliver
2 st morötter
1 dl riktigt god olivolja, extra virgin
1 msk färsk timjan
400 g små delikatesspotatisar
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Portionera fisken och lägg i en ugnsfast form. Pressa över citronen. Salta och peppra.
3. Skiva löken tunt och skär morötterna i slantar. Häll lök, morötter, oliver och olivoljan över fisken. salta och peppra. In i ugnen i ca 12 minuter.
4. Serveras med kokt alt pressad potatis.
Bakad pumpa till ost med sirap och nötter
Antal portioner: 4
Ingredienser
700 g Butternutpumpa150 g mögelost
1 msk kallpressad rapsolja
1 tsk flingsalt
svartpeppar från kvarn
1.5 dl blandade, osaltade nötter, t ex pinjenötter, rostade hasselnötter, cashewnötter
2 msk ljus sirap
1 st lime
Gör så här
1. Sätt ugnen på 220 grader.
2. Dela pumpan i klyftor. Ringla över 3 msk rapsolja, salta och peppra. Baka i ugnen i ca 20 minuter. Den ska bli mjuk, känn med kniv. Ta ut pumpan och låt den svalna. Halvera klyftorna och lägg på ett stort fat, dela även ner osten i stora bitar och lägg upp. Strö över nötterna, ringla över sirap och pressa limen över. Grovhacka koriandern och strö över den före servering.
3. Salta och peppra. Klart!