recept
Kantarelltoppade färsbiffar med sallad
Antal portioner: 4
Ingredienser
500 g blandfärs1 st ägg
2 skivor vitt bröd
1.5 dl mjölk
1 st finhackad gul lök
salt och peppar
1 msk smör och 1 msk olja till stekning
Topping
1 l kantareller
1 skalad schalottenlök
2 st hackad vitlöksklyfta
2 msk crème fraiche
1 st äggula
1 dl riven parmesanost
1 msk smör och 1 msk olja till stekning
1 påse ruccolasallad
1 litet huvud isbergssallad
0.5 dl olivolja
1.5 msk balsamvinäger
1 st squash
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Färsbiffarna: Skär av kanterna på brödet och lägg skivorna i en skål med ägget och mjölken. Finhacka löken och blanda ner löken. Salta och peppra. När brödet är mjukt, blanda i färsen och smaksätt med salt och peppar. Låt stå och dra i cirka 5 minuter. Forma färsen till biffar, bryn i smör och olja och lägg i en ugnsfastform.
3. Bryn svampen, löken och vitlöken i smör och lite olja, salta och peppra. Lägg svampfräset i en skål. Blanda i den finhackade schalottenlöken, crème fraiche, äggulor och parmesan. Smaksätt med salt och peppar. Fördela blandningen på biffarna. Sätt in i ugnen i ca 15 minuter.
4. Skala squashen och skiva den tunt, lägg i en skål med ruccolan. Vänd i oljan och vinägern. Salta och peppra.
Melon med mynta och äpple- och citrongranité
En superenkel dessert som svalkar bra.
Antal portioner: 4
Ingredienser
3 dl äpplejuice, färskpressadsaft från 1 citron
3 msk florsocker
1 st melon, till exempel galia-, nät-, el honungsmelon
1 kruka färsk mynta
Gör så här
1. Blanda, äpplejuice, saften från i citron och sockret i en avlång brödform. Ställ in i frysen i ca 1 timme.
2. Skär melonen i bitar, finhacka myntan och blanda ner med melonen. Fördela blandningen i fyra glas och ställ i kylen.
3. Ta ut granitén (äppeljuice blandningen) ur frysen. Dra, raspa, med en gaffel i granitén och fördela det över melon och myntablandningen. Servera direkt, om det blir granité över så kan du frysa om den.