Stort sug efter billig alkohol

Redan i dag är var tredje starköl som dricks i Sverige köpt utanför Systembolaget. Och det lär inte bli färre. Förra året ökade spritförsäljningen i de tyska gränsbutikerna med 31 procent jämfört med 2009.


Tack vare den starka svenska kronan är alkoholen just nu rekordbillig i gränsbutikerna i Danmark och Tyskland och bussbolagen som arrangerar dagsutflykter har bråda dagar.

– En del bokar till och med tomsäten, de vill ha mer plats för det de handlar hem, säger Maria Lamme, resesäljare på Ramkvilla Buss.

Förra året ökade spritförsäljningen i de tyska gränsbutikerna med 31 procent jämfört med 2009, enligt Sprit & Vinleverantörföreningens beräkningar.

Uppgången gäller de spritsorter som föreningens medlemsföretag exporterar till tyska gränsbutiker, där en stor del av kunderna är svenskar.

De svenska bryggerierna exporterade förra året nästan 43 miljoner liter öl till dessa butiker. Det är fem miljoner mer än året innan.

– Våra medlemmar säljer ju öl där de svenska konsumenterna finns och det är ju i allt större utsträckning vid gränsbutikerna, säger Fredrik Sörbom vid Sveriges Bryggerier till TT.

Kan man styrka ett privat bruk är införselreglerna extremt generösa, i princip obegränsade. Det utnyttjas av nätverk som köper billigt och säljer dyrare hemma i Sverige.

Anders Trägårdh, chef på gränsskyddsavdelningen i Malmö, befarar att den starka kronan kan leda till ännu större inflöde av smugglad alkohol.

– Ja visst, är produkten billigare blir förtjänsten större. Det kan säkert locka ännu fler att smuggla, säger han.

asd

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0